Kupasan Puisi Tradisional: Seloka Santap Istiadat (Za’ba)
Maksud Rangkap:
Rangkap |
Maksud |
1 |
Santap beradat merupakan istiadat santap raja di majlis kebesaran.
Santap tersebut bertujuan untuk meraikan dan menghormati tetamu. Majlis
santapan ini bukanlah sekadar untuk mengenyangkan perut tetapi merupakan
majlis santapan yang mengajar si penjamu selera agar makan secara sopan dan
mengikut tatacara yang tepat. |
2 |
Berdasarkan tatacara dan ketertiban sewaktu
makan, nasi hendaklah disuap menggunakan tangan kanan manakala lauk perlulah
diangkat secara sopan. Ketika nasi sampai ke mulut hendaklah dikunyah dengan
perlahan-lahan sebagai tanda tertib dan tidak gelojoh sewaktu makan. Setelah selesai
makan nasi barulah diambil seteguk air minuman sebagai isyarat hormat dan
beradab sopan ketika berada dalam majlis santapan itu. |
3 |
Dalam aturan dan cara-cara makan dan minum, suapan nasinya bermula
daripada suapan pertama hingga ketiga sahaja. Selepas itu, si penjamu selera
perlu membasuh tangan, sebelum diikuti dengan menjamah juadah halwa dan memakan
buah-buahan. |
4 |
Cara-cara makan dan minum yang berikutnya
ialah ketujuhnya, orang yang menjamu selera perlu berkumur-kumur untuk membersihkan
mulut dan diakhiri dengan memakan sirih. Air sirih kelat yang masuk ke
kerongkong si penjamu selera akan menambahkan seri pada wajah mereka. |
5 |
Tatacara dan peraturan santapan ini merupakan majlis santap beradat
kebesaran yang diajarkan oleh generasi terdahulu. |
Tema
Ajaran beradab sopan dan tatacara makan dan
minum di dalam majlis mengikut tertib berpandukan didikan generasi terdahulu.
Persoalan
(a)
Adab
sopan dan tertib ketika menjamu selera dalam sesuatu majlis.
(b)
Cara-cara
menjamu selera dalam sesuatu majlis.
(c)
Masyarakat
Melayu yang mengutamakan nilai kesopanan ketika makan dan minum.cccccm kk
(d)
Kepentingan
beradab sopan dan tertib ketika menjamu selera.
Bentuk dan Ciri-ciri Syair
(a)
Terdiri
daripada lima rangkap.
(b)
Rangkap
pertama mempunyai lima baris, rangkap kedua mempunyai tujuh baris, rangkap
ketiga mempunyai enam baris, rangkap keempat mempunyai empat baris, dan rangkap
kelima mempunyai dua baris.
(c)
Bilangan
katanya dua hingga enam patah kata.
(d)
Terdiri
daripada tujuh hingga empat belas suku kata.
(e)
Berbentuk
bebas.
Gaya Bahasa dan Keindahan Bunyi
(a)
Anafora.
Contohnya, Santap beradat, santap istiadat, Santap raja di majlis kebesaran, Santap merai, hormat-menghormat;
(b)
Repetisi.
Contohnya, Santap beradat, santap istiadat.
(c)
Bahasa
klasik. Contohnya, peroman.
(d)
Kata
ganda. Contohnya, hormat-menghormat, mulia-memuliakan, buah-buahan dan
berkumur-kumur.
(e)
Personifikasi.
Contohnya, Kelat jatuh ke rengkungan.
(f)
Asonansi.
Contohnya, Ketujuh berkumur-kumur (perulangan vokal u).
(g)
Aliterasi.
Contohnya, Isyarat menghormat, mulia-memuliakan. (perulangan konsonan m).
(h)
Rima
akhir bagi rangkap pertama ialah abacb, rima akhir bagi rangkap kedua
ialah aaaabaa, rima akhir bagi rangkap ketiga ialah aabcbc, rima
akhir bagi rangkap keempat ialah abcc dan rima akhir bagi rangkap kelima
ialah ab.
Nilai
(a)
Kesopanan
(b)
Kepatuhan
(c)
Hormat
menghormati
(d)
Kesederhanaan
Pengajaran
(a)
Kita
hendaklah bersikap sopan dan beradab ketika sedang menjamu selera.
(b)
Kita
mestilah hormat-menghormati antara satu dengan yang lain ketika sedang menjamu
selera di dalam sesuatu majlis.
(c)
Kita
hendaklah mengikut peraturan ketika makan dengan mendahului perkara yang utama
kemudian diikuti dengan perkara-perkara yang berikutnya.
(d)
Kita
mestilah bersederhana ketika makan dengan tidak mengambil makanan secara
berlebihan.
0 ulasan:
Catat Ulasan